diumenge, 7 d’octubre del 2007

PRIMER TREBALL OGETE

Eugenia Wickens, Annals of Tourism Research.

THE SACRED AND THE PROFANE, A tourist typology

Introducció

Els turistes són diferents i, per tant, les atraccions turístiques també.
Estudi del cas de Chalkidiki, zona situada al nord de Grècia. L’estudi s’ha fet amb 86 participants britànics. Concretament, al poble de Kalimeria (pseudònim). Es tracta d’un poble costaner d’una zona turística important de Grècia (platges, sol...). A l’estiu hi va molta gent.
Entrevistes als 86 britànics: quines activitats feien a Kalimeria? Quins llocs visitaven?...
Conclusió: els turistes creuen que no fan el que fa la resta de la gent, que ells són únics, però sí que fan el mateix que els altres; formen part d’un turisme de masses.
A partir de les entrevistes es defineixen cinc clusters:

1- Herència cultural

18 participants interessats per la cultura, els van ajuntar per això. Tots ells havien visitat Grècia anteriorment i en coneixien la cultura i la història antiga. Motivació per visitar la zona: naturalesa, cultura, història. Aquests participants volien viure com els natius de Grècia. Van conèixer la zona a través de fulletons informatius. Els agrada aquest poble perquè no està turistificat. Aquests turistes volen el contacte amb els residents. Ho troben en els bars, tavernes i sobretot a la platja.
Els turistes van a Chalkidiki principalment els mesos de juliol i agost. Són principalment famílies i persones de la tercera edat que volen viure com la gent d’allà però sense renunciar als seus costums.

2- Raver (corb)

18 participants. Busquen plaer sexual. Platges i clubs nocturns. Volen divertir-se, emborratxar-se... Aquests participants practiquen sexe amb qui sigui, inclús amb persones del mateix sexe. Normalment es relacionen amb altres turistes, tot i que a vegades també amb residents. La majoria d’aquests participants ja havien anat a altres poblacions amb la mateixa motivació. El cost econòmic és un factor que influeix en l’elecció d’aquest destí, ja que és un lloc bastant barat. Tornarien a Chalkidiki, però només si fos a baix preu.

3- Shirley Valentine

14 dones que viatjaven soles o amb amigues. Totes havien viatjat abans a Grècia. Busquen experiències romàntiques. Comparteixen el desig de trobar el verdader amor a Kalimeria. Imatge estereotipada de l’home grec. Molt temps a la platja. Gaudeixen coquetejant amb cambrers. Lloc sense preocupacions hi van fer tot el que vulguin. Volen trencar amb la rutina, no busquen sexe ocasional sinó una relació amorosa. Els agradaria tronar en un futur no molt llunyà.
4- Heliolatrous

25 participants. Tenen en comú que els agrada prendre el sol i el bon clima. Els clima del seu país no és tan bo. La majoria havien estat ja a Grècia però d’aquesta zona concreta no coneixien res. Platja, s’hi estan una mitjana de 7 hores al dia. Experiència limitada, ja que només visiten la platja. No fan cap excursió. No s’emporten l’autenticitat de la zona.

5- Tipus Lord Byron

11 persones. Sempre anaven en aquesta zona i en el mateix allotjament. Coneixien la gent de la zona i els conviden a casa seva. Els molesten els turistes perquè canvien la forma de vida d’allà, l’ambient. Intenten parlar el grec. Segona residència.


2.3 LA MOTIVACIÓ DEL TURISME

La motivació s’interpreta de maneres molt diferents. L’entorn social del turista té a veure amb les motivacions per viatjar. Expectatives influenciades per les campanyes de màrqueting. Hi ha tres estats d’ànim:

1- Necessitat d’escapar
Oblidar-se de la rutina, de la feina, no tenir horaris...

2- Desig de plaer
Escapar de les obligacions. Menjar, beure, sortir de festa, sexe...

3- Seguretat ontològica
Els paquets turístics fan que els turistes se sentin segurs, ja que no s’han de preocupar de res. Si els passa alguna cosa, saben a qui han d’acudir.
La seguretat ontològica es dóna quan el turista repeteix el destí i aquest s’acaba convertint en familiar. La seguretat ontològica està connectada amb la rutina.
Un altre estudi afirma que quan el turista no coneix el lloc ni la seva gent se sent insegur.
Quan viatgen, els turistes volen escapar de la rutina però sense renunciar als seus costums.

2.4. EL PAPER COM A CONCEPTE SOCIOLÒGIC

El paper és el model de comportament que s’espera d’un individu: accions, actituds, emocions...
Segons Boorstin i McCannell, l’experiència turística està programada i estandarditzada per la indústria.

CONCLUSIONS

Aquest estudi demostra que tots els participants són turistes de massa.
Això és perquè estan motivats per escapar-se de la rutina, buscar el plaer i la seguretat. Els turistes individuals de masses de Chalkidiki es caracteritzen per un model molt divers d’interessos i activitats.

1 comentari:

Toy folloso ha dit...

Ondia!
Una altre bloggera a La Bisbal.
Benvinguda.